Kuruyemişin Taze Olduğunu Anlamanız İçin 7 Yol

Kuruyemişin Taze Olduğunu Anlamanız İçin 7 Yol
Kuruyemiş çeşitleri, her evin ve her ofisin vazgeçilmez ürünleri arasında yer almaktadır. Atıştırmalık olarak severek tüketilen kuruyemiş çeşitleri aynı zamanda tatlılarda, pastalarda, hamur işi ürünlerinde de oldukça sık kullanılmaktadır. Günlük hayatta günün her anı keyifle tüketilen kuruyemiş çeşitleri için en önemli özellik, kuruyemişlerin taze olmasıdır.

 

Taze kuruyemişi anlamak için birkaç noktaya dikkat edebilirsiniz. Özellikle en sık tüketilen kuruyemiş çeşitleri için tazelik konusu oldukça önemlidir. En sık tüketilen kuruyemiş çeşitleri; ay çekirdeği, yer fıstığı çeşitleri, leblebi çeşitleri, kaju gibi kuruyemişlerdir.

 

1- Taze Kuruyemişi Anlamanın En Kolay Yolu: Tadı
Kuruyemiş çeşitleri alırken tazelik en önemli konudur. Taze kuruyemiş, tadından anlaşılabilir. Bayat kuruyemişler, acı bir tada sahiptir. Bunun nedeni, kuruyemiş çeşitleri içindeki yağ dengesinin kaybolmasıdır. Yağ dengesi kaybolan ürünler, bozulmaya başlayan ürünlerdir. Bu kuruyemişlerin tadı da normal tatlarından daha farklı olur. Acı tada sahip olan ürünleri kullanmamanız önerilir. Bozuk ürünler zehirlenmelere yol açabilir. Bu nedenle kuruyemiş çeşitleri eğer misafirlerinize ikram edilecekse, ikram öncesi kuruyemişlerin tadına bakmanız daha faydalı olacaktır.

 

2- Hava ile Temasına Bakın
Kuruyemişlerin taze kalması için en önemli etmenlerden biri hava temasıdır. Açıkta duran ve hava ile temas eden kuruyemiş çeşitleri, daha hızlı bayatlar. Bu nedenle kuruyemiş çeşitlerinde hava temasının olmaması ya da en az düzeyde olması gerekmektedir. Hava ile temas eden kuruyemişler için bayatlama süresi daha hızlanır. Bayat ürünlerde de tat farkı ortaya çıkar. Bayat kuruyemiş, acı tadından anlaşılabilir. Taze kuruyemiş çeşitleri için hava ile temas etmeyen ya da hava teması minimum seviyede olan ürünleri tercih edebilirsiniz.

 

3- Paketlenme Şekli Önemli
Kuruyemiş çeşitleri satın alırken ürün tazeliği, lezzetli ürüne ulaşmak için önemlidir. Bu nedenle kuruyemiş alırken paketlenme şekline bakabilirsiniz. Hava almayan paketlerde sunulan ürünler, taze olarak rahatça tüketilebilir. Bazı kuruyemiş çeşitleri paketleri ne kadar kapalı olarak gözükse de bazı durumlarda delinmiş ya da deforme olmuş paketler olabiliyor. Kuruyemiş çeşitleri paketlerinde deformasyon olması, paket içinde kuruyemişin hava almasına neden olabilir. Hava alan kuruyemiş çeşitleri daha hızlı bayatlar. Kuruyemiş alırken paketin kapalı olması dışında deforme olması ihtimalini de göz önünde bulundurabilirsiniz. Kuruyemiş paketi içine hava girişi olmaması gerekir.

 

4- Kuruyemişin Bulunduğu Alana Dikkat Edin
Kuruyemiş satın alırken kuruyemişlerin muhafaza edildiği alana dikkat etmeniz önemlidir. Kuruyemişlerin uzun süre ışık alan bir yerde olmaması, ürünlerin tazeliği için önemli etmenlerden biridir. Taze kuruyemiş çeşitleri için ışık almayan bir alan gerekmektedir. Fazla ışığa ya da fazla ısıya maruz kalan kuruyemiş çeşitleri, daha kısa sürede bayatlar. Bu da kötü bir tada neden olur.

 

5- Fiyatını Kontrol Edin
Kuruyemiş fiyatları, kuruyemiş alırken dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Taze olmayan ya da tazeliğini kısa süre sonra kaybedecek olan kuruyemiş fiyatları, normal fiyatların da daha altında olabilmektedir. Bu yüzden kuruyemiş fiyatları, kuruyemiş tazeliğinin anlaşılabileceği durumlardan biri olabilir. Kuruyemiş alırken kuruyemiş fiyatları, ortalama fiyatının çok altında olmamalıdır.

 

6- Sıcak Kuruyemiş, Taze Kuruyemiş Değildir
Kuruyemişlerin ısıtılarak satışa sunulması, ürünlerin taze olduğu anlamına gelmemektedir. Sıcak ürün, tazelik için bir kriter değildir. Taze kuruyemiş için önemli olan ısı, ışık ve hava temasıdır. Bu nedenle ürün alırken ürünün sıcak olmasını göz önünde bulundurmamanız gerekmektedir. Kuruyemiş satışında ürünün ısıtılarak satışa sunulması durumları olabilmektedir. Sıcak kuruyemişler, her zaman taze değildir. Bu nedenle ürün alırken sıcak olması, tazeliğin bir göstergesi olmamaktadır.

 

7- Kuruyemişlerin Paketlenme Tarihine Dikkat Edin
Taze kuruyemiş satın alırken kuruyemiş ambalajının üzerinde yazan ürün paketlenme tarihini göz önünde bulundurabilirsiniz. Kuruyemiş çeşitleri, paketlendikleri tarihten itibaren 1 yıl kullanım süresine sahiptir. Bu nedenle kuruyemiş paketleri üzerinde yazan tarihe bakarak kuruyemiş satın alabilirsiniz. Paketlenme tarihi yakın tarih olan ürünlerin son kullanma tarihi, yazan tarihten itibaren 1 yıldır. Paketleme tarihi, ürünü aldığınız tarihe yakın olan ürünleri tercih edebilirsiniz.

 

KURUYEMİŞ ALDIKTAN SONRA SAKLAMA KOŞULLARINA DİKKAT EDİN
Kuruyemişin tazeliğini koruması için, kuruyemişi aldıktan sonra muhafaza etmek de önemlidir. Taze kuruyemiş için ürünü hava almayan kaplarda saklamak gerekir. Isı ve ışıktan da uzak tutulan kuruyemiş çeşitleri, tazeliğini uzun süre koruyabilmektedir. Uygun koşullarda muhafaza edilen kuruyemiş çeşitleri, taze olarak kolayca tüketilebilir. Taze kuruyemiş çeşitlerini aynı tazelikte tutmak için kilitli buzdolabı poşetlerinde, hava almayan plastik ya da cam kaplarda saklayabilirsiniz. Taze kuruyemiş için ürünleri kapalı, ışık ve ısı almayan dolaplarda muhafaza etmeniz önemlidir.

Tıkla İletişime Geç